Sos boloński

 

Składniki:

– 1 kg świeżych pomidorów;
– 100 g pieczarek;
– 2 sztuki selera;
– 2 duże marchewki;
– 800 g mięsa mielonego;
– 100 g słoniny;
– 200 g suchej kiełbasy;
– sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia;
– masło;

Wykonanie:

Słoninę pokroić w drobna kostkę – stopić w garnku.
Dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i pietruszkę – prażyć ok 5 minut.
Dodać mięso oraz pokrojoną kiełbasę i prażyć, dopóki mięso nie będzie miękkie..
Dodać pokrojone świeże pomidory – bez skorki. Ewentualnie dodać koncentrat pomidorowy.
Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i przyprawić do smaku przyprawami.
Dodać jeszcze kawałeczek masła.
Kiedy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i gotować jeszcze tak ok 20 minut.

Sos nadaje się do makaronów, ale również można podawać z ziemniakami, kaszą czy nawet ryżem.