Rolada z boczku

Składniki:
1 kg boczku
3 laski surowej białej
czosnek, sól i majeranek do smaku
1/4 kostki masła
1/4 szklanki wody
sznurek do wiązania

Wykonanie:
Boczek obsypujemy solą, majerankiem i oblepiamy plasterkami czosnku, zwijamy i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Po trzech godzinach wyciągamy odwijamy i ściągamy wszystkie plasterki czosnku. Rozsmarowywujemy białą i zawijamy. Związujemy mocno sznurkiem. Do brytfanki lub naczynia żaroodpornego z przykrywką wkładamy masło i związany boczek. Wstawiamy do kuchenki rozgrzanej do temperatury 180 stopni i pieczemy 1,5 godziny pod przykryciem od czasu do czasu polewając boczek tłuszczem. W razie gdyby tłuszcz wyparował wlać trochę wody i co jakiś czas podlewać mięso tłuszczem z brytfanki. Pod koniec pieczenia odkryć aby boczek ładnie się przyrumienił.
Można zamrażać na później.