Sos koperkowy do jaj

 

 

Składniki:

– 8 jajek;
– 1 cebula;
– 3 łyżki margaryny mlecznej lub zwykłej;
– 150 ml bulionu;
– 150 ml śmietany;
– 1 łyżka mąki;
– 2 łyżki posiekanego koperku;
– sól i pieprz do smaku;

 Wykonanie:

Jajka włożyć do osolonej wody i gotować przez 10 minut od chwili, gdy woda zawrze.
Ugotowane jajka pozostawić w gorącej wodzie.

Przygotować sos:
Cebulę obrać, opłukać, posiekać, udusić na 1 łyżce margaryny i przetrzeć przez sito.
Pozostałą margarynę stopić na patelni, dodać mąkę i wymieszać.
Wlać bulion, dodać śmietanę, koperek i gotować, mieszając przez 10 minut.
Doprawić sola oraz pieprzem i wlać do sosjerki.

Jajka obrać, opłukać, osaczyć, przekroić wzdłuż, rozłożyć na talerzach, polać gorącym sosem i podawać z pieczywem.