Sos pomidorowy do pizzy

 

Składniki:

– 1 kg pomidorów;
– 1 kg cebuli;
– 20 g czosnku;
– 50 g koncentratu pomidorowego;
– 20 listków bazylii;
– 20 listków majeranku;
– 4 łyżki oliwy;
– sól, pieprz i cukier do smaku;

Wykonanie:

W rondlu rozgrzać oliwę,włożyć obrany i posiekany czosnek, osuszone i drobno pokrojone: majeranek, bazylię i posiekana cebulę, smażyć przez ok. 5 minut.
Włożyć umyte obrane, pokrojone na kawałki i pozbawione nasion pomidory, oraz koncentrat pomidorowy.
Gotować sos aż zgęstnieje, ciągle mieszając aby się nie przypalił.
Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.

Po pasteryzacji sos można przechowywać dłuższy czas w słoikach w chłodnym miejscu.