Żurek

 

 


składniki:

– 1 marchewka;
– 1 pietruszka;
– kawałek selera;
– 1 liść laurowy;
– 3 ziarna ziela angielskiego;
– 1 cebula;
– 500 ml kwasu na żur (tzw. zakis);
– 1 i ½ litra wody;
– 1 ząbek czosnku;
– 1 suszony grzybek;
– 50 g słoniny lub boczku;
– szczypta majeranku;
– sól;

wykonanie:

Obrane warzywa zalać woda, dodać sól, przyprawy, umyty i namoczony grzybek i gotować pod przykryciem przez ok40 minut.
Wywar przecedzić, do niego dolać kwas (nie przecedzając go ponieważ zupa powinna być lekko zawiesista).
Do gotującej się zupy dodać stopiona słoninę ze skwarkami, roztarty czosnek, sól do smaku i szczyptę majeranku.
Podawać z osobno ugotowanymi kartofelkami okraszonymi słoniną bądź skwarkami z boczku i podsmażona cebulą.
Zamiast podawać kartofle ugotowane oddzielnie można je pokroić w kostkę i ugotować w zupie – ja tak wolę.

Gdyby żur był za mało kwaśny, można dodać trochę więcej zakwasu.
Do żuru można włożyć plasterki podsmażonej kiełbasy (najlepiej białej), boczku lub szynki.

Do postnego żuru ja gotuję jaja na twardo. Gotuje go tak samo jak powyżej z tym że nie dodaje tłuszczu oczywiście.