Zupa pieczarkowa

 


składniki:

– 500 g pieczarek;
– 1 cytryna;
– 1 litr bulionu lub wywaru z warzyw;
– 2 łyżki mąki;
– 2 łyżki masła;
– sól i pieprz do smaku;
– 1 łyżka pokrojonej pietruszki;
– 400 g ziemniaków;
– woda;

wykonanie:

Pieczarki oczyścić, opłukać, cienko poszatkować i skropić sokiem z cytryny.
Rozgrzać w garnku łyżkę masła, włożyć pieczarki i poddusić je nie rumieniąc.
Zalać gorącym wywarem i gotować na małym ogniu ok. 45 minut.
Ziemniaki pokroić w kostkę.
Wrzucić do zupy, dodać sól i pieprz.
Z masła i maki zrobić zasmażkę, rozprowadzić małą ilością zimnej wody, wlać do zupy i gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Przed podaniem wsypać zielona pietruszkę.