Sałatka meksykańska

Składniki:
4 kg ogórków
1 szklanka soli
4 czerwone papryki
1/2 kg cebuli

Zalewa:
1 l wody
2,5 szklanki cukru
2,5 szklanki octu 6%
łyżka ziaren ziela angielskiego
łyżka curry

Wykonanie:
Ogórki myjemy (nie obieramy), kroimy w plastry i mieszamy z 1/2 szklanki soli. Odstawiamy na 3 godziny, osączamy. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w paski. Mieszamy z 1/4 szklanki soli i odstawiamy na 2 godziny. Osączamy. Składniki zalewy zagotowujemy i lekko studzimy. Dodajemy warzywa i mieszamy. Sałatkę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 10-15 minut.

 

Sałatka meksykańska

 

Składniki:

– 150 g ryżu lub kaszy gryczanej;
– 3 pomidory;
– 2 duże zielone papryki;
– 1 łyżka soku z cytryny;
– 2 łyżki oleju do sałatek;
– 300 g szynki lub mielonki;
– 5 łyżek majonezu;
– zielona pietruszka do dekoracji;
– sól i pieprz;

  Wykonanie:

Ugotować ryż lub kaszę – na sypko. Wystudzić.
Sparz pomidory wrzątkiem i zdejmij skórkę, a następnie pokrój w kostkę.
Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, sok z cytryny i olej.
Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Do przyprawionych i wymieszanych razem warzyw z ryżem dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i majonez.
Dokładnie i delikatnie wymieszaj.
Na wierzch posyp pokrojona drobno pietruszką.

Dodaj komentarz